Plone Alpine Strategic Sprint 2020

Ook dit jaar zijn Fred en Maurits naar de Alpine Sprint geweest om te werken aan Plone 6, Zope 4 op Python 3 en de nieuwe React front-end Volto.

Het jaarlijkse ritueel om met de beste programmeurs in een inspirerende omgeving bij te dragen aan het blijven innoveren van CMS Plone is het toonbeeld van wereldwijde samenwerking.

Tijdens deze sprint is er gewerkt aan het afstemmen van Volto's concept dat ieder content item eigenlijk een container of map is waarin sub items toegevoegd kunnen worden. Hierdoor wordt het instellen van een standaardweergave overbodig, een feature die voor veel helpdesk-tickets heeft gezorgd. Voor de homepage is dit op dit moment nog een probleem omdat de hoofdsite-map geen standaard map is. We zullen u de verdere details besparen, maar al met al begint Volto inmiddels serieuze vormen aan te nemen. In Plone 6 zal bij het aanmaken van een nieuwe Plone site gevraagd worden of je een traditionele installatie wilt of de React frontend wilt gebruiken. Meer over Volto volgt in een apart artikel.

Inmiddels werkt Plone op python3. Hiervoor is het bij upgrades belangrijk eerst te upgraden naar Plone 5.2 met python2.7, vervolgens python3.8 te installeren en het zodb upgrade script uit te voeren. Dit is nodig omdat de standaard string formaat in Python3 gewijzigd is van string naar Unicode. Tot slot kun je upgrade naar Plone 5.2.1 die alleen op python3 werkt. Er is aan diverse add-ons gewerkt om deze geschikt te maken voor zowel Python2 als Python3.

Ook is er nagedacht over hoe het werken met afbeeldingen en video verbeterd kan worden in Plone 6, zoals focal-point functie om afbeeldingen te kunnen tonen in verschillende aspect-ratio's. Er staan ook veel 'overbodige' formaten in de lijst i.v.m. de social-media requirements, deze gaan ze eruit filteren. Om te voorkomen dat er gigantisch grote bestanden geupload/bewaard worden, komen er validators voor min-px-size, max-px-size, min-file-size, max-file-size. Dus bij het uploaden van een afbeelding van 12MB, wordt de afbeelding direct verkleind tot de max-file-size en die versie wordt opgeslagen.

In Patternslib wordt require.js eruit gewerkt omdat ES6 import inmiddels door alle browsers native ondersteund wordt. Daarnaast wordt overgaan op Webpack in plaats van Grunt.

Samengevat er is met 23 mensen een volle week met passie en toewijding gewerkt aan de toekomst van Plone, allen bedankt!