Plone 6 heeft een nieuwe front-end op basis van React.

Volto is een volledig in React gemaakte front-end voor Plone. Het biedt een framework voor het maken van complexe interactieve websites en applicaties.

Volto logoPlone is bezig met een inhaalslag op het gebied van Javascript. Traditioneel is de Python community wat schuw geweest voor Javascript omdat iedere browser zijn eigen afwijkingen had verzonnen en eerst gecontroleerd moest worden of een feature wel aanwezig was in de gebruikte browser. Inmiddels is Javascript de standaard geworden en is er een volledig ecosysteem aan frameworks, blibliotheken en compleate apps beschikbaar. Degelijk als de Plone community is, hebben we zowel een Plone Angular frontend gemaakt en een Plone React frontend. Uiteindelijk past React beter bij Plone en wordt er hard gewerkt aan een versie van Volto die in Plone 6 zal worden meegeleverd.

Voor nieuwe projecten adviseren wij om Volto in te zetten., omdat hiermee alle moderne javascript tools eenvoudig te integreren zijn. Voor bestaande klanten met grote hoeveelheden content kan Plone 6 met de bestaande serverside rendering blijven werken.  Upgraden van Plone 5 naar Volto is op het moment van schrijven te complex.

Wat voor gevolgen heeft het voor Plone developers om met Volto te werken? Tja, zonder basis kennis van React zal het even wennen zijn om met Javascript Compontent de werken. Maar als je de concepten eenmaal door hebt, wordt het toch wel heel simpel om met de enorme verzameling beschikbare modules een passende ervaring te bieden voor zelfs de meest kritische klanten.

Voor de styling van componenten wordt gebruikgemaakt van het Semantic UI framework. Dit is een LESS en Javascript framework voor in principe alle HTML elementen plus een verzameling UI element zoals rating met sterretjes, sliders en nog veel meer moois.

Volto mobile ui