Plone 5 Open Source Enterprise CMS

Met Plone 5 is de gebruikerservaring sterk verbeterd, maakt u nieuwe content types in een handomdraai en laden pagina's aanzienlijk sneller.

Iedere major release van Plone biedt kansen om nieuwe technologie in te zetten, afscheid te nemen van oude code en de interface aan te passen. Ook in Plone 5 hebben we hier optimaal gebruik van gemaakt en in dit artikel laten we graag zien welke veranderingen u kunt verwachten.

 

User Interface

Plone 5 komt met een nieuw responsive HTML5 theme. Het oogt strak en maakt Plone nog overzichtelijker. Het publieke deel is lichtgewicht, zodat het eenvoudig aan te passen is. De belangrijkste wijzigingen in de interface verschijnen na inloggen. 

Plone 5 theme screenshot 

 

Plone Toolbar

U hoeft niet meer met twee browsers te werken. In Plone 5 ziet u uw website volledig in stijl, zoals bezoekers het zien. Alle beheerelementen zijn opgenomen in de nieuwe Plone Toolbar. Na inloggen verschijnt deze aan de linkerkant. 

Plone 5 Toolbar

 

Inhoudscherm

Via het Inhoudscherm kunt u nu diverse acties uitvoeren op meerdere content items tegelijk. Zo kunt u eenvoudig door u geselecteerde items van een tag voorzien, de status van items inclusief subitems aanpassen en zelfs een set veelgebruikte instellingen zoals auteur, publicatiedatum, uitsluiten van navigatie voor geselecteerd items in een stap bewerken.

Plone 5 inhoudscherm screenshot 

 

Overige Features

 • U kunt eenvoudig meerdere bestanden tegelijk uploaden middles drap and drop.
 • De content editor is bijgewerkt naar de meeste recente release van TinyMCE en volgt daarmee de nieuwste richtlijnen voor HTML5.
 • Het content type evenement is uitgebreid en biedt de mogelijkheid te herhalen.
 • Verbeterde toegankelijkheid door de WCAG 2.0 richtlijnen te volgen.
 • Nieuwe invoer widgets voor het toevoegen van tags, datums of gerelateerde items.
 • U kunt nu ook portlets in de footer toe te voegen en beheren. 

 

Overzichtelijk Control Panel

Het control panel met alle website instellingen is nu logisch gegroepeerd in de groepen Algemeen, Content, Gebruikers, Beveiliging en Geavanceerde instellingen. Ook visueel is het toegankelijker geworden door helder pictogrammen te gebruiken. Er zijn ook nieuwe instellingen bijgekomen, zoals "Sociale Media", waarin het twitter account van uw organisatie kan worden opgegeven. Alle pagina's in uw site zullen voorzien worden van Open Graph tags, waarmee u direct de titel, omschrijving en bijbehorende afbeelding aanlevert voor Twitter en Facebook.

Plone 5 website instellingen screenshot

 

 

Dexterity Content Types

De grootste renovatie achter de schermen is het content type framework. Via het Control Panel kunt u zelf met enkele klikken een nieuw content type aanmaken met eigen velden en functionaliteit. De overgang van het bestaande framework Archetypes naar Dexterity biedt ontwikkelaars nog meer flexibiliteit voor het uitbreiden van functionaliteit.

Plone5 dexterity content types

 

Overige verbetering voor ontwikkelaars

 • Diazo theming ,maakt integratie van bestaande HTML prototypes zeer eenvoudig
 • Vernieuwde Resource Registries met LESS en Require.js
 • Chameleon voor snellere template rendering
 • HTML5 gebaseerde main template
 • Javascript rewrite met Patternlib
 • Geen support voor Internet Explorer 8 en eerder

Samenvattend brengt Plone 5 veel innovatie met een intuitieve interface. Een krachtige basis met ongekende flexibiliteit in het beheren van content en het integreren met andere services. We hebben deze website met Plone 5 gemaakt. Op het moment van schrijven is Plone 5 Release Candidate 1 net uitgebracht. Dat betekent dat er geen kritieke bugs bekend zijn en er aan minor bugs voor randgevallen gewerkt wordt. Na drie maanden intensief met Plone 5 werken, zijn wij er klaar voor om uw webstie in Plone 5 te ontwikkelen.

Lees alles over de nieuwe features van Plone 5. Ook de documentatie en de gratis Online Training Mastering Plone 5 zijn beschikbaar.

Wilt u meer weten, bel ons gewoon even of laat een bericht achter via het contactformulier.